Makkelijke maandag met penne all'arrabbiata uit 'Toscanini: pasta' van Maud Moody en Leonardo Pacenti
Ingrediënten
- 100 ml extra vergine olijfolie
- 2 tenen knoflook, geplet
- 2 gedroogde chilipepers, verkruimeld, of meer naar
- smaak
- 1½ blik gepelde tomaten
- (600 g)
- zout en versgemalen zwarte
- peper, naar smaak
- 400 g penne, gedroogd (of
- gebruik fusilli, paccheri of ziti)
- 4 takjes peterselie (alleen de blaadjes), fijngehakt
- 50 g Parmezaanse kaas of
- pecorino, geraspt (optioneel)
Verwarm de olijfolie in een ruime lage pan en bak de knoflook zachtjes goudbruin.
Voeg op het laatst de verkruimelde chili-pepers toe en laat even meebakken, maar let op dat ze niet verbranden.
Voeg de tomaten toe en laat ongeveer 30 minuten op laag vuur sudderen.
Roer af en toe en maak grote stukken tomaat klein met een houten lepel.
Breng op smaak met zout en peper. De saus moet vol en zoet van smaak zijn. Laat eventueel nog wat langer op het vuur staan om in te koken.
Zet een pan met 4 liter water op.
Voeg als het water kookt 2 afgestreken eetlepels zout toe (dit is ongeveer 8 gram zout per liter water).
Doe de pasta in de pan en roer door met een houten lepel. Kook hem 1 minuut korter dan op de verpakking staat aangegeven.
Haal de pasta met een schuimspaan uit het water en roer door de saus.
Doe de peterselie erbij en roer nog een minuut.
Voeg zo nodig nog wat kookwater toe.
Serveer als je dat lekker vindt met de kaas. Serveren met Parmezaanse kaas of pecorino kan, maar volgens Leonardo hoeft er geen kaas bij omdat er pepertjes in zitten.