Uitgeverij Carrera Culinair wint 3 van de 4 prijzen bij Kookboek van het Jaar-verkiezing 2022
De winnaar van de Food and Friends Kookboek van het Jaar vakjuryprijs 2022 is Java van Maureen Tan, die eveneens de bestseller De bijbel van de Indonesische keuken schreef.
Juryrapport: “Dit is niet zomaar een kookboek, maar een culinaire reis door Java met mooie gerechten uit alle regio’s van Java, ingedeeld per gebied. Auteur Maureen laat de creativiteit in de keuken zien met oneindig veel mogelijkheden. Er ontstaan met behulp van de redelijk goed te verkrijgen ingrediënten de lekkerste variaties. Java biedt nog meer inspiratie voor liefhebbers van de Aziatische keuken. De vormgeving is simpel, geen gedoe, duidelijk en overzichtelijk. Maureen voelde de urgentie bij veel Indonesische mensen om de verhalen en de eetcultuur te delen, zoals de auteur zelf al zo mooi meldde op instagram. Het boek heeft een prachtige cover; luxe en stijlvol, een kunstwerkje. Alleen daarom zou je het boek al willen kopen. Of kado willen geven”
Eten met Nick, van de immer populaire YouTuber Nick Toet, kreeg de meeste stemmen en wint daarmee de publieksprijs van 2022. Eten met Nick staat vol makkelijke recepten en tips en tricks waarmee zelfs jij kunt leren koken. Van de meest fluffy American pancakes tot superturboshoarma en van een Broodje Beschuitstuitah en Boeuf Bourguignon tot aan Haagse worstenbroodjes. Voorjaar 2023 verschijnt zijn tweede kookboek: BBQ-en met Nick.
Tijs Koelemeijer, onder meer vormgever van De bakatlas van Heel Holland Bakt-winnaar Rutger van den Broek, ontving de Beste Kookboek van het Jaar Vormgever Award 2022.
Daarnaast kreeg Wil Demandt, oud-chef en -eigenaar van restaurant Bordewijk in Amsterdam, een eervolle vermelding voor Altijd zondag, het vuistdikke en bovenal non-conformistische kookboek over de bourgondische keuken van weleer, waarmee hij hoge ogen gooide bij de voltallige jury van de Kookboek van het Jaar-verkiezing: “Altijd zondag is meer dan een kookboek. Het is een culinaire biografie, een historisch document en een afsluiting van een tijdperk. Wil Demandt is een begrip in de culinaire wereld die niet verloren mag gaan. De cover is een eerbetoon aan de maker, die persoonlijk op de cover prijkt. De vormgeving is simpel, clean, geen gedoe en gefocust op inhoud. Tekeningen zijn een leuke toevoeging en humorvol”, aldus het juryrapport.