Vrijmibo: Yakitori-spiesjes
Waarschijnlijk ken je die kleine dunne perfect uitziende sateetjes uit Japan wel. Het is belangrijk dat je het kippenvlees in kleine stukjes snijdt. De stukjes zijn veel kleiner dan gebruikelijk bij een Indonesische saté. Na het snijden wordt het kippenvlees gemarineerd in de kenmerkende zoutzoete taresaus. Serveer de spiesjes zonder saus, de taresaus geeft zo veel smaak dat het overbodig is er een toe te voegen.
VOOR 15 SPIESJES
INGREDIËNTEN
Voor spiesjes
- 500 g kippendijfilet
- 15 satéstokjes
Voor taresaus
- 2 cm gemberwortel
- 2 tenen knoflook
- 200 ml mirin
- 200 ml sojasaus
- 100 ml sake
- 2 el bruine basterdsuiker
- 2 el rijstazijn
SPIESJES
1 Week de satéstokjes 1 uur in water zodat ze straks tijdens het grillen niet kunnen verbranden.
2 Snijd de kip in kleine stukjes en rijg ze aan de stokjes.
TARESAUS
1 Rasp de gember en hak de knoflook fijn. Doe alle ingrediënten in een pan en breng de saus aan de kook.
2 Laat de saus op laag vuur ongeveer 20 minuten inkoken tot een dikke saus die aan de lepel blijft hangen.
3 Laat de saus afkoelen, schenk 6 eetlepels taresaus over de geregen spiesjes. Laat het vlees een uur marineren.
4 Gril de yakitori-spiesjes tot ze gaar zijn, doet dit bij voorkeur boven een houtskoolvuur. Grill ze als dat niet mogelijk is in een grillpan. Bestrijk met een kwast de yakitori een paar keer tijdens het grillen met de taresaus.