Makkelijke Maandag: Gevulde koekjes met dulce de leche
Elke week op maandag geven wij een recept weg uit een van onze kookboeken! Deze Makkelijke Maandag is dat Gevulde koekjes met dulce de leche uit Koekjesbijbel van Rutger van den Broek.
Dulce de leche is een van de lievelings-lekkernijen van koningin máxima. Speciaal voor haar deze koekjes die voor het bakken al met dulce de leche worden gevuld.
VOOR ONGEVEER 25-30 KOEKJES
VOOR HET DEEG
- 150 gr boter, op kamertemperatuur
- 120 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
- 250 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
VERDER NODIG
- bloem, voor het werkblad
- 1 recept dulce de leche (bijvoorbeeld blz. 94 van Koekjesbijbel)
- 75 gr blanke hazelnoten, grof gehakt
- 1 ei, losgeklopt
BEREIDINGSTIJD 40 minuten
1 Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en meng door elkaar. Meng het ei erdoor. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
2 Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
3 Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 millimeter. Steek cirkels van 8 centimeter doorsnede uit het deeg en leg deze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Schep op een deegplakje een theelepel dulce de leche.
4 Vouw het deeg aan drie kanten omhoog en druk de puntjes stevig aan elkaar. Laat de gevormde koekjes 30 minuten rusten in de koelkast. Bestrooi de vulling met gehakte hazelnoten en bestrijk het deeg aan de zijkant met losgeklopt ei.
5 Bak de gevulde koekjes in 15-20 minuten goud-bruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.