Makkelijke Maandag: Arretjescake
Arretjescake is eigenlijk helemaal geen cake, maar een ongebakken bouwsel van theebiscuit met margarine, suiker, eieren en cacaopoeder. Het gebak is genoemd naar Arretje Nof, een stripfiguur uit een reclameboekje van de Nederlandse Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft. Dit recept smaakt niet precies hetzelfde als de arretjescake van toen. Hij smaakt beter, namelijk niet naar margarine maar naar échte boter.
10-12 PERSONEN
INGREDIËNTEN
- 250 g boter
- 2 eieren
- 250 g witte basterdsuiker 1/2 tl zout
- 80 g cacaopoeder, gezeefd
- 2 el bruine rum of 1 tl natuurlijk vanille-extract
- 300 g petit beurre (rechthoekige biscuitjes ofwel kaakjes)
- 35 g hagelslag (liefst een mix van puur en wit)
BENODIGDHEDEN
- cakeblik, ingevet met boter of plantaardige olie, bekleed met bakpapier
BEREIDINGSTIJD 20 minuten + 6 uur wachttijd
1 Laat de boter in een steelpan smelten.
2 Doe de eieren, suiker en het zout in een kom en mix in 5 minuten tot een dikke, lichtgele vla. Voeg lepel voor lepel het cacaopoeder toe. Schenk er vervolgens met draaiende mixers de gesmolten boter bij. Voeg ook de rum of het vanille-extract toe.
3 Schep 2 lepels van het chocolademengsel in de bakvorm en strijk glad met een spatel. Bedek met een laag biscuit. Spreid daarop opnieuw
2 eetlepels chocolade uit en leg daarop een laag biscuitjes. Ga zo door tot alle chocola en biscuitjes op zijn.
4 Bestrooi de bovenkant van de cake met hagelslag. Zet hem minimaal 6 uur in de koelkast om op te stijven, maar haal hem er in ieder geval een half uur voor het serveren weer uit.
5 Til de arretjescake met bakpapier en al uit het cakeblik, leg hem op een schaal en serveer in plakken gesneden.