Makkelijke Maandag: Shakshuka met platbrood
Elke week op maandag geven wij een recept weg uit een van onze kookboeken! Deze Makkelijke Maandag is dat Shakshuka met platbrood uit De vega atlas van Isabel Boerdam.
Dit heerlijke eenpansgerecht heeft zijn wereldwijde bekendheid te danken aan chef en kookboekenschrijver Yotam Ottolenghi. Shakshuka is bekend in de Libische, Marokkaanse en Algerijnse keuken, maar komt van origine uit Tunesië. Deze tomatenstoofpot bereid je in een gietijzeren pan of skillet. Nadat je de pan met een saus van tomaten, paprika en kruiden hebt gevuld, stoof je er de eieren in gaar. Lekker met platbrood en koriander!
4 PERSONEN
INGREDIËNTEN
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 tl komijnpoeder
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- ½ tl chilivlokken
- 70 g tomatenpuree (blik)
- 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in reepjes
- 1 groene paprika, zaadlijsten verwijderd en in reepjes
- 6 tomaten, fijngesneden
- 75 ml water
- 15 g koriander, grof gesneden
- 4 eieren
- 4 platbroden
- zonnebloemolie
- zout en peper
BENODIGDHEDEN
- skillet
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Verhit zonnebloemolie in een skillet op middelhoge temperatuur en fruit de uien 6-8 minuten totdat deze glazig beginnen te worden. Voeg de knoflook, het komijnpoeder, gerookte paprikapoeder en de chilivlokken toe en breng op smaak met zout en peper. Bak het geheel 1-2 minuten totdat het begint te geuren. Voeg de tomatenpuree toe en bak die 5 minuten mee tot de olie van de puree begint te scheiden.
3. Voeg de paprika’s toe en bak deze 5 minuten tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de tomaten, het water en ⅔ van de koriander toe. Breng het geheel aan de kook, verlaag vervolgens de temperatuur en laat de saus 10 minuten sudderen met de deksel op de pan terwijl je af en toe roert.
4. Gebruik de achterkant van je lepel om in de tomatensaus 4 kleine kuiltjes te maken voor de eieren. Breek de eieren in de kuiltjes, doe de skillet 8-10 minuten in de oven en controleer of de eieren gaar zijn. Laat de skillet eventueel langer in de oven tot de eieren naar wens zijn. Haal de skillet uit de oven en laat kort afkoelen.
5. Verdeel de shakshuka over de borden en garneer met de overbleven koriander en eventueel chilivlokken. Serveer met platbrood.