Internationale sushi dag: California roll
Sushi, het is heerlijk om eten, maar nog leuker om te maken. Daarom delen we vandaag het recept voor de Uramaki met krab en avocado, ookwel de California roll genoemd, uit De bijbel van de Japanse keuken van Tosao van Coevorden.
1 ROL (8 STUKS)
INGREDIËNTEN
- 5 el sushirijst, gekookt (zie hieronder)
- ½ norivel
- 1 el witte sesamzaadjes, geroosterd
- 1 el Japanse mayonaise
- 50 g krabvlees (blik), uitgelekt
- ¼ avocado, in parten van ½-1 cm dik
- ¼ komkommer, in repen
- 4 el tobiko (vliegviseitjes)
- wasabi, naar smaak
- gari (sushigember), naar smaak
- sojasaus, naar smaak
BENODIGDHEDEN
- sushimatje
- plasticfolie
1 Bereid de sushirijst en laat afkoelen tot lichaamstemperatuur.
2 Bekleed het sushimatje met plasticfolie. Leg het norivel op het sushimatje. Verdeel zonder al te veel druk uit te oefenen de sushirijst gelijkmatig over de nori. Bestrooi met de witte sesamzaadjes en druk lichtjes aan. Keer het norivel om. De rijst ligt nu onderop (zie how-to hieronder).
3 Verdeel nu van links naar rechts achtereenvolgens Japanse mayonaise, krabvlees, avocado en komkommer over de nori. Rol de sushirol strak op en snijd hem in 8 gelijke stukken.
4 Serveer de sushi met de wasabi, gari en de sojasaus.
SUSHIRIJST
De vuistregel voor de rijst-water-verhouding is 1:1, maar dit kan per rijstsoort verschillen. Voor sushirijst kan dit ook zijn: 20% meer water dan rijst. Lees daarom goed wat er op de verpakking staat en ontdek wat voor jou het best werkt.
INGREDIËNTEN
- 400 g sushirijst
- 160 ml sushi-azijn
BENODIGDHEDEN
- houten lepel
- hangiri (of een grote bak/kom)
- waaier
1 Spoel de rijst een paar keer grondig voor je hem gaat koken. Doe dit ongeveer 2 minuten, onder de lopende kraan. Je doet dit om de hoeveelheid zetmeel in de gekookte rijst te verminderen.
2 Doe de rijst en het water in een pan en zet op hoog vuur. Roer de rijst om de minuut (vanaf de bodem) goed door tot het water kookt. Dek de pan af met de deksel en kook de rijst in 6-8 minuten gaar.
3 Check na 6 minuten of de rijst gaar is en al het water is opgenomen. Zo niet, kook de rijst met de deksel op de pan dan nog enkele minuten. Let op dat de rijst op de bodem niet verbrandt.