Makkelijke Maandag: Mango kulfi
Elke week op maandag geven wij een recept weg uit een van onze kookboeken! Deze Makkelijke Maandag is dat Mango kulfi uit Switi Sranan van Noni Kooiman.
Dit is het ijsje van mijn dromen. Het is een soort mango lassi (een Indiaas drankje van mango, yoghurt en melk), maar dan zoeter en bevroren. Je komt het zelden tegen in Suriname, maar bij de mensen thuis wordt het nog weleens gemaakt. In India wordt het veel gegeten met saffraan en pistache. In Suriname struikel je in het juiste seizoen over de rijpe manja’s, vandaar deze variant.
Oorspronkelijk wordt kulfi gemaakt door melk heel langzaam in te koken, maar in Suriname zijn ze gek op gecondenseerde melk. Door de grote hoeveelheid suiker in de gecondenseerde melk blijft dit ijsje vrij zacht na het invriezen. Je zou de kulfi uit het vormpje kunnen halen om te serveren op een mooi bordje maar dan moet je snel eten, want het ijs smelt snel. Als je ze in glaasjes invriest kun je de kulfi het best daaruit eten.
4 PERSONEN
INGREDIËNTEN
- 1 grote mango
- 200 ml slagroom
- 200 g gecondenseerde melk
- ½ tl + extra gemalen kardemom
1. Verwijder de schil van de mango, snijd het vruchtvlees van de pit en doe dat in een maatbeker.
2. Pureer de mango met een staafmixer. Als je een Surinaamse mango gebruikt, is het lekker om de vrucht eerst door een zeef te drukken, om zo de haartjes eruit te zeven.
3. Doe de slagroom, gecondenseerde melk en de kardemom in de maatbeker en pureer met de mango glad.
4. Verdeel het mengsel over mooie glaasjes, bestrooi met nog wat kardemom en laat 1 nacht opstijven in de vriezer.