Makkelijke Maandag: Churros met chocoladesaus
Elke week op maandag geven wij een recept weg uit een van onze kookboeken! Deze Makkelijke Maandag is dat Churros met chocoladesaus uit Bakbijbel van Rutger van den Broek.
Churros komen oorspronkelijk uit Spanje, maar worden de laatste jaren ook steeds meer in Nederland gegeten. Het oorspronkelijke deeg bestaat uit gelijke inhoudsmaten van water en bloem. Ik heb ervoor gekozen om het deeg iets rijker te maken voor een mooiere smaak. Om perfecte gekartelde churros te krijgen is er een churrera te koop. Deze perst het deeg in de juiste vorm. Een gekartelde spuitmondje werkt ook prima, alleen de buitenkant kan door het rijzen wat minder geribbeld worden.
12-20 STUKS
INGREDIËNTEN
VOOR HET DEEG
- 160 ml melk
- 160 ml water
- 50 gr suiker
- 50 gr boter
- ¼ tl zout
- 200 gr bloem
- 2 eieren
VOOR DE KANEELSUIKER
- 300 gr suiker
- 2½ tl kaneel
VERDER NODIG
- zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
- chocoladesaus, warm (zie hieronder)
1 Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.
2 Doe de melk en het water met de suiker, boter en het zout in een pan en breng dit aan de kook.
3 Haal als het mengsel kookt de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe.
4 Roer goed door tot een stevige bal deeg.
5 Laat het deeg ongeveer 10 minuten afkoelen.
6 Klop daarna de eieren één voor één door het deeg tot ze helemaal opgenomen zijn.
7 Doe het deeg in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 7-10 millimeter doorsnede.
8 Spuit slierten van het deeg boven de hete olie en knip of snijd deze om de 10-14 centimeter af. Bak de churros in 3 tot 6 minuten goudbruin en gaar.
9 Haal de churros met een schuimspaan of tang uit de olie en laat ze kort uitlekken op keukenpapier.
10 Meng in een diep bord de suiker met de kaneel en wentel de warme churros door de kaneelsuiker. Serveer de churros zo vers mogelijk en met de warme chocoladesaus.
CHOCOLADESAUS
INGREDIENTEN
- 125 ml slagroom
- 100 gr pure chocolade, fijngehakt
Breng de slagroom aan de kook. Haal van het vuur af en smelt de chocolade erin. Roer de saus goed door. Serveer de saus (lauw)warm. De saus kan van tevoren gemaakt worden en au bain-marie of in de magnetron weer worden opgewarmd.