Makkelijke Maandag: Champignoncrèmesoep
Elke week op maandag geven wij een recept weg uit een van onze kookboeken! Deze Makkelijke Maandag is dat Champignoncrèmesoep uit De bijbel van de Nederlandse keuken van Janneke Vreugdenhil.
4 PERSONEN
INGREDIËNTEN
- 55 g boter
- 40 g bloem
- 1 l kalfs-, runder-, kippen- of
- groentebouillon (zie p. 50 en p. 49)
- 1 ui, fijngesneden
- 400 g grot- of kastanjechampignons, in plakjes
- 1 el + extra citroensap
- 100 ml slagroom
- 3 el peterselie, fijngesneden
- zout en peper
1 Smelt 40 g boter in een soeppan en roer met een garde de bloem erdoor. Laat het bloemmengsel al roerend 2 minuten fruiten. Voeg scheutje voor scheutje, al roerend met de garde, de bouillon toe. In eerste instantie ontstaat een dikke deegbal die echter langzaam, naar mate er meer vocht wordt toegevoegd, in een saus en vervolgens in een gebonden soep verandert.
2 Laat de soep 15 minuten op heel laag vuur pruttelen. Blijf tussendoor af en toe roeren.
3 Laat de resterende boter smelten in een hapjes- of koekenpan op matig vuur en fruit de ui een paar minuten, zonder dat hij kleurt.
4 Voeg de champignons toe, een snufje zout en 1 eetlepel citroensap. Zet het vuur hoog zodat de paddenstoelen hun vocht los gaan laten, en zet het vuur dan laag. Laat de champignons onder af en toe omscheppen 10 minuten zachtjes stoven. Het is de bedoeling dat ze garen, maar niet kleuren.
5 Roer het champignon-ui-mengsel, de slagroom en peterselie door de soep. Proef en maak hem zo nodig verder op smaak met citroensap, zout en peper.