Makkelijke Maandag: Ossenhaas met rodewijnsaus en een stamppotje van zoete aardappel en waterkers
Vanaf vandaag geven wij elke week op maandag een recept weg uit een van onze kookboeken! De eerste Makkelijke Maandag is Ossenhaas met rodewijnsaus en een stamppotje van zoete aardappel en waterkers uit de Koolhydraatarme bijbel.
Wanneer je vlees gaat bakken of braden is het belangrijk om het eerst op kamertemperatuur te laten komen. Wanneer je het direct uit de koelkast in een pan met heet vet gooit kan het schrikken en samentrekken, wat de malsheid niet ten goede komt. Bij biefstukachtig vlees heb je bovendien kans dat het door de korte bereidingstijd koud blijft vanbinnen. Dus zeker voor zo’n delicaat en kostbaar stuk vlees als ossenhaas geldt: haal het minimaal een uur voor je het gaat bereiden uit de koelkast.
Ná de bereiding heeft het vlees ook weer even tijd nodig om bij te komen. Laat het daarom voor je het aansnijdt nog even rusten. Hoe groter het stuk vlees, hoe langer het moet rusten. Voor deze ossenhaas zijn een paar minuten voldoende.
2 PERSONEN
30 MINUTEN
INGREDIËNTEN
- 2 (oranje) zoete aardappels (500 g), geschild en in stukken
- 80 g boter
- 6 lente-uitjes, in stukjes van 1 cm gesneden
- 2 stukken ossenhaas van elk 150 g, op kamertemperatuur
- 1 el olijfolie
- 1 teentje knoflook, ragfijn gesneden
- blaadjes van 1 takje tijm
- 200 ml rode wijn
- 1 tl dijonmosterd
- 100 g waterkers, grof gesneden
- zout en peper
1 Zet de zoete aardappel op in weinig water met zout en kook in ongeveer 15 minuten gaar.
2 Laat een kwart van de boter smelten in een klein koekenpannetje. Voeg de lente-uitjes en een snuf zout toe en laat zachtjes 8-10 minuten fruiten.
3 Bestrooi de stukken ossenhaas met zout en peper. Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan en bak de ossenhaas hierin aan elke kant 1½-2 minuten. Haal het vlees uit de pan en dek het af om het warm te houden.
4 Zet de pan terug op het vuur en fruit de knoflook en tijm een minuutje in het achtergebleven bakvet. Schenk de wijn in de pan en laat op hoog vuur een paar minuten inkoken tot de helft.
5 Snijd de rest van de boter in blokjes. Roer ze met een garde een voor een door de ingekookte wijn zodat een licht gebonden saus ontstaat. Roer de mosterd erdoor en maak op smaak met zout en peper. Houd de saus warm onder een deksel.
6 Giet de zoete aardappel af en stamp tot een puree. Meng er de gestoofde lente-ui en de water-kers door. Maak op smaak met zout en peper.
7 Verdeel het stamppotje over 2 borden, leg er de gebakken ossenhaas op of naast en lepel er wat van de saus over. Geef de rest van de saus apart erbij.